Physico-chemical and microbiological evaluation of artisanal cheeses made from cow’s milk in the agreste region of Paraíba state

Autores

DOI:

https://doi.org/10.5327/fst.00353

Palavras-chave:

artisanal cheeses, food safety, enterobacteria, Escherichia coli

Resumo

The aim of this study was to evaluate the physicochemical and microbiological characteristics of rennet cheese and butter cheese produced by hand from cow’s milk in Paraiba. The study was carried out using 24 cheese samples, six samples per city (three rennet cheeses and three butter cheeses), in which physicochemical analyses were carried out to determine the nutritional composition of the samples and microbiological analyses to quantify enterobacteria and Escherichia coli. In this study, only samples without inspection records (federal, state, and/or municipal) were used. Around 80% of the premises had hygiene problems, such as a lack of proper cleaning and poor facilities. Only 20% maintained hygienic handling, while all the sites took care of personal protective equipment such as uniforms, masks, and caps. The values of the physicochemical parameters varied between the cities, with moisture contents ranging from 47.12 to 61.27% for rennet cheeses and from 38.13 to 57.44% for butter cheeses between the cities evaluated. The detection of E. coli at around 17% highlighted the importance of adopting strict quality control and hygiene measures at all stages of the production of dairy products in order to guarantee safe, high-quality end products. Based on these results, it can be concluded that the curd and butter cheeses produced by hand in four cities in Paraíba face challenges related to hygiene and sanitation, infrastructure, and inadequate handling in the shops.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

Bansal, V., & Veena, N. (2024). Understanding the role of pH in cheese manufacturing: general aspects of cheese quality and safety. Journal Food Science and Technology, 61, 16-26. https://doi.org/10.1007/s13197-022-05631-w

Barbosa, V. A. A., Nascimento, L. L. O., Carneiro, M., Lopes, J. B., Costa, A. P. R., Pereira, M. M. G., Albuquerque, W. F., & Muratori, M. C. S. (2017). Assessment of survival Escherichia coli in rennet cheese manufactured from experimentally contaminated milk. African Journal of Microbiology Research, 11(31), 1230-1234. https://doi.org/10.5897/AJMR2016.8005

Brasil (2019). Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Regulamento Técnico de Padrões Microbiológicos para Alimentos. Instrução Normativa Nº 60.

Cavalcante, J. F. M. (2023). Queijo coalho artesanal: história, cultura e gastronomia nordestina. Revista de Nutrição e Vigilância em Saúde, 10(1), e10408. https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2023v10e10408

Chaves, A. C. S. D., Valle, C. A., Stehling, C. A. V., Santos, L. C. R., Gomes, P. B., Castro, R. A. B., & Monteiro, R. P. (2021). Queijos artesanais brasileiros. Retrieved from https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/226359/1/Queijos-artesanais-brasileiros.pdf

Dalla Colletta, R. M. (2007). Diagnóstico das condições higiênico-sanitárias em laticínios localizados nas regiões do Vale do Jequitinhonha, Mucuri e Norte do estado de Minas Gerais [Dissertação, Universidade Federal de Minas Gerais].

Dalmina, K. A., Parussolo, L., Sfaciotte, R. A. P., Melo, F. D., Thaler Neto, A., & Ferraz, S. M. (2020). Evaluation of minimum ripening time of artisanal mountain cheese from Santa Catarina prior to selling. Semina: Ciências Agrárias, 41(5), 1613-1624. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n5p1613

Forsythe, S. J. (2013). Microbiologia da segurança dos alimentos (2ª ed.). Artmed.

Freitas Filho, J. R., Silva, M. C., Freitas, J. R., Neves, D. D, & Custódio, A. C. (2020). Avaliação dos parâmetros físico-químicos e microbiológicos do queijo coalho comercializado em feiras livres. Almanaque Multidisciplinar de Pesquisa, 7(2), 166-181.

Freitas Filho, J. R., Souza Filho, J. S., Arcanjo, H. G. S., Oliveira, H. B., Lino, F. R. L., Bezerra, J. I. L., & Silva, J. J. P. (2012). Avaliação dos parâmetros físico-químicos do queijo coalho artesanal produzido em Calçado - PE. Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial, 6(1), 722-729. https://doi.org/10.3895/S1981-36862012000100011

Leite, A. I. N. (2018). Autenticidade do queijo de manteiga do Seridó por espectroscopia no infravermelho [Dissertação, Universidade Federal de Juiz de Fora].

Marins, B. R., Tancredi, R. C. P., & Gemal, A. L. (2014). Segurança alimentar no contexto da vigilância sanitária: reflexões e práticas. Escola Politécnica de Saúde Joaquim Venâncio.

Nassu, R. T., Lima, J. R., & Andrade, A. A. (2009). Caracterização físico-química e análise sensorial de queijo de manteiga produzido no Rio Grande do Norte. Revista Ciência Agronômica, 40(1), 54-59.

Silva, B. P. P., Oliveira, R. W. S., Sousa, I. B., Santos, S. J. L., Louzeiro, H. C., Melo, A. V., Reis, J. B., Lima, H. S., Silva, E. F., Fontenele, M. A., Paula, M. L., Filho, V. E. M. (2020). Composição nutricional de queijo coalho vendido em feiras livres de São Luís – MA. Brazilian Journal of Development, 6(6), 34043-34053. https://doi.org/10.34117/bjdv6n6-088

Silva, M. C. D., Silva, J. V. L., Ramos, A. C. S., Melo, R. O., & Oliveira, J. O. (2008). Caracterização microbiológica e físico-química de leite pasteurizado destinado ao programa do leite no Estado de Alagoas. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 28(1), 226-230. https://doi.org/10.1590/S0101-20612008000100032

Sousa, A. Z. B., Abrantes, M. R., Sakamoto, S. M., Silva, J. B. A., Lima, P. O., Lima, R. N., Rocha, M. O. C., & Passos, Y. D. B. (2014). Aspectos físico-químicos e microbiológicos do queijo tipo coalho comercializado nos estados do nordeste do Brasil. Arquivos do Instituto Biológico, 81(1), 30-35. https://doi.org/10.1590/S1808-16572014000100006

Tavares, L. S. B. (2021). Estudo da microbiota lática de queijos tipo prato produzidos a partir de leite cru e pasteurizado [Dissertação, Universidade Federal Fluminense].

Zegarra, J. J. Q., Botteon, R. C. C. M., Oliveira, B. C. R. S., Botteon, P. T. L., & Souza, M. M. (2009). Pesquisa de microrganismos em utensílios, leite e queijos de produção artesanal em unidades de produção familiar no município de seropédica, Rio de Janeiro. Ciência Animal Brasileira, 10(1), 312-321. https://doi.org/10.5216/cab.v10i1.425

Downloads

Publicado

2024-12-13

Como Citar

NASCIMENTO, C. K. dos S., SARAIVA, C. A. S., MEDEIROS, A. B. A. de, ASSUNÇÃO, A. A. e, GOMES, A. W. R., LIMA, G. M. M. de S., DUARTE, D. C., MAINATO, M. A. B., LIMA, L. F., SOUZA, L. M. de, OLIVEIRA, J. F. F. de, & RIBEIRO, N. L. (2024). Physico-chemical and microbiological evaluation of artisanal cheeses made from cow’s milk in the agreste region of Paraíba state. Food Science and Technology, 44. https://doi.org/10.5327/fst.00353

Edição

Seção

Artigos Originais