Physico-chemical and microbiological characterization of rennet cheese made from pasteurized goat’s milk and frozen for different periods of time

Autores

DOI:

https://doi.org/10.5327/fst.00349

Palavras-chave:

dairy goat, total coliforms, thermotolerant coliforms, nutritional composition

Resumo

The aim of this study was to evaluate the nutritional composition (fat, fat in dry matter, protein, and total dry matter) and microbiological quality (total and thermotolerant coliforms) of rennet cheese produced from pasteurized goat’s milk and frozen for different periods. A completely randomized design was used, with treatments consisting of rennet cheese made immediately after pasteurization and after 51, 90, and 128 days of freezing, for a total of four treatments and three replications. There were no significant changes in relation to total dry extract, fat in dry extract, and protein, with respective averages of 47.26, 46.83, and 21.54%, but there was a significant variation (p < 0.05) in relation to fat content, whose values were 23.16, 22.34, 21.78, and 21.18% for days 0, 51, 90, and 128 days of freezing, respectively. For the microbiological analysis, total coliforms > 1.1 × 104 NMP/g were observed, and for thermotolerant coliforms, values of 7.83 × 103; 8.6 × 102; 7.85 × 102, and 7.34 × 103 NMP/g were found for days 0, 51, 90, and 128 days of freezing, respectively. The production of rennet cheese from frozen goat’s milk is a viable alternative, but adjustments need to be made to the process to improve its microbiological quality.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

American Public Health Association (APHA) (2001). Standard methods for the examination of waste and wastewater (18th ed.). APHA/AWNA/WEF.

Beltrão, L. G. C., Cruz, G. R. B., Sousa, S., Santana, A. M. S., Fonseca, S. B., Salviano, G. O., Ribeiro, N. L., & Andrade, R. O. (2022). Physicochemical profile of milk and cheese of goat feed with flaxseed oil substituting the corn. Food Science and Technology, 42, e94821. https://doi.org/10.1590/fst.94821

Bomfim, M., Santos, K. M. O., Queiroga, R. C. R. E., Cordeiro, P. C., & Oliveira, L. S. (2013). Produção e qualidade do leite de cabra no Brasil. In 23º Congresso Brasileiro de Zootecnia. Zootecnia do futuro: Produção Animal Sustentável (pp. 4711-4718). Universidade Estadual do Oeste do Paraná.

Brasil (2000). Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. Regulamento Técnico de Produção, identidade e qualidade do leite de cabra. Instrução Normativa nº 37, de 31 de outubro de 2000. Diário Oficial da União.

Brasil (2001). Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Regulamento Técnico sobre os padrões microbiológicos para alimentos (Resolução RDC n. 12, de 02 de janeiro de 2001). Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil.

Brasil (2006). Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. Regulamento Técnico de métodos analíticos oficiais físico-químicos para controle de leite e produtos lácteos. Instrução Normativa nº 68, de 12 de dezembro de 2006.

Curi, R. A., & Bonassi, I. A. (2007). Elaboração de um queijo coalho análogo ao Pecorino Romano produzido com leite de cabra e coalhada congelados. Ciência e Agrotecnologia, 31(1), 171-176. https://doi.org/10.1590/S1413-70542007000100025

Dutra, C. M. C., Svierk, B., Ribeiro, M. E. R., Pinto, A. T., Zanela, M. B., & Schmidt, V. (2014). Parâmetros de qualidade do leite de cabra armazenado sob frio. Arquivos do Instituto Biológico, 81(1), 36-42. https://doi.org/10.1590/S1808-16572014000100007

Faria, E. V., & Yotsuyanagi, K. (2002). Técnicas de Análise Sensorial. ITAL/LAFISE.

Freire, L. F. S., Cruz, G. R. B., Costa, R. G., Ribeiro, N. L., Guerra, R. R., Sousa, S., Lima, A. M., Silva, G. F., Santana, A. M. S., & Nascimento, G. V. (2022). Glycerin diet affects the size of the fat globule and the fatty acid profile of goat’s milk. Food Science and Technology, 42, e85821. https://doi.org/10.1590/fst.85821

Lima, A. M., Cruz, G. R. B., Costa, R. G., Ribeiro, N. L., Beltrão, E. M. F., Sousa, S., Justino, E. S., & Santos, D. G. (2021). Physical-chemical and microbiological quality of milk and cheese of goats fed with bidestilated glycerin. Food Science and Technology, 41(1), 25-33. https://doi.org/10.1590/fst.27119

Pinto Júnior, W. R., Ferrão, S. P. B., Rodrigues, F. L., Fernandes, S. A. A., & Bonomo P. (2012). Efeito do congelamento sobre os parâmetros físico-químicos do leite de cabras da raça saanen. Revista Caatinga, 25(3), 110-117.

Santos, B. M., Oliveira, M. E. G., Sousa, Y. R. F., Madureira, R. M. F. M., Pintado, M. M. E., Gomes, A. M. P., Souza, E. L., & Queiroga, R. C. R. E. (2011). Caracterização físico-química e sensorial de queijo de coalho produzido com mistura de leite de cabra e de leite de vaca. Revista do Instituto Adolfo Lutz, 70(3), 302-310. https://doi.org/10.53393/rial.2011.v70.32537

Santos, W. F., Cruz, G. R. B., Costa, R. G., Ribeiro, N. L., Beltrão Filho, E. M., Sousa, S., Justino, E. S., & Santos, D. G. (2022). Production and quality of cheese and milk goats fed with guava agroindustrial waste (Psidium guajava L.). Food Science and Technology, 42, e00521. https://doi.org/10.1590/fst.00521

Sobral, G. C., Oliveira, J. S., Saraiva, C. A. S., Santos, E. M., Vieira, D. S., Cruz, A. F., Torres Junior, P. C., Albuquerque, I. R. R., Araújo, A. O., & Ribeiro, N. L. (2023). Sensory analysis of goat cheese feed with sorghum silage levels in forage cactus based diets. Food Science and Technology, 43, e90022. https://doi.org/10.1590/fst.90022

Souza, A. K., Fiorini, J. E., Moraes, A. L. L., Oliveira, N. D. M. S., Clareto, S. S., & Nascimento, L. C. (2013). Características microbiológicas e físico-químicas do leite de cabra submetido à pasteurização e ao congelamento, comercializado na cidade de Alfenas-MG. Revista da Universidade Vale do Rio Verde, 11(1), 224-233. http://dx.doi.org/10.5892/946

Statistical Analyses System (SAS) (2012). Statistical Analysis System user’s guide. Version 9.2. Statistical Analyses System Institute.

Teixeira, J. L. P. (2016). Qualidade do queijo de leite caprino tipo coalho condimentado com cumaru (Amburana cearensis A. C. Smith) (Master’s thesis). Centro de Ciências Humanas, Sociais e Agrárias, Universidade Federal da Paraíba.

Zhang, R. H., Mustafa, A. F., Ng-Kwai-Hang, K. F., & Zhao, X. (2006). Effects of freezing on composition and fatty acid profiles of sheep milk and cheese. Small Ruminant Research, 64(3), 203-210. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2005.04.025

Downloads

Publicado

2024-10-08

Como Citar

CRUZ, A. F., SARAIVA, C. A. S., SANTOS, M. de A., SILVA JÚNIOR, R. G. da, SEIXAS, F. N., NASCIMENTO, C. K. dos S., MEDEIROS, A. B. A. de, ASSUNÇÃO, A. A. e, GOMES, A. W. R., DUARTE, D. C., MACÊDO, A. J. da S., & RIBEIRO, N. L. (2024). Physico-chemical and microbiological characterization of rennet cheese made from pasteurized goat’s milk and frozen for different periods of time. Food Science and Technology, 44. https://doi.org/10.5327/fst.00349

Edição

Seção

Artigos Originais