Product of sugar-free banana similar to jam: development and characterization, sensory, physicochemical, and microbiological
DOI:
https://doi.org/10.5327/fst.00385%20Keywords:
banana jelly, National School Feeding Program, family farming, clean label products, market trend, feeding of schoolchildrenAbstract
Banana is a fruit widely produced and consumed, and its processing in the form of jams can be an alternative to improve its use. Jams of fruit, sugar free, are a market trend and can be important foods for schoolchildren. The objective was to develop a sugar-free banana product, similar to jam, and evaluate their acceptability, composition, and microbiological and sensory stability. Three formulations were developed using banana, lemon juice, cinnamon, and cocoa, which were stored at an average temperature of 25°C for up to 2 months. The acceptability of the products was evaluated by 102 consumers, and 8 trained evaluators were also selected to carry out the quantitative descriptive analysis (QDA). The QDA and microbiological (Salmonella spp., Escherichia coli, molds, and yeasts) parameters were analyzed on the day of production and two months after manufacturing. There was no statistical difference between the three formulations for all sensorial attributes evaluated, and the average scores indicated excellent acceptability. The results of the microbiological and QDA analyses indicated that during storage, the formulations were stabilized. Thus, it was possible to develop, with simple technology, sugar-free banana products, similar to jam, with good acceptability and acceptable microbiological parameters.
Downloads
References
Aimi Azira, S., Wan Zunairah, W. I., Nor Afizah, M., Nor-Khaizura, M. A. R., Radhiah, S., Ismail Fitry, M. R., & Nur Hanani, Z. A. (2021). Prevention of browning reaction in banana jam during storage by physical and chemical treatments. Food Research, 5(5), 55-62. https://doi.org/10.26656/fr.2017.5(5).046
Al Qadr Imad Wan-Mohtar, W. A., Halim-Lim, S. A., Balamurugan, J. P., Saad, M. Z. M., Azizan, N. A. Z., Jamaludin, A. A. & Ilham, Z. (2021). Effect of sugar-pectin-citric acid pre-commercialization formulation on the physicochemical, sensory, and shelf-life properties of Musa Cavendish banana jam. Sains Malaysiana, 50(5), 1329-1342. https://doi.org/10.17576/jsm-2021-5005-13
Borges, A. L., Oliveira, A. M. G., Ritzinger, C. H. S. P., Almeida, C. O., Coelho, E. F., Serejo, J. A. S., Souza, L. S., Lima, M. B., Fancelli, M., Matsuura, M. I. S. F., Meissner Filho, P. E., Silva, S. O. E, Medina, V. M., Cordeiro, Z. J. M. (2006). A cultura da banana (3rd ed.). Embrapa Informação Tecnológica.
Botelho, R. A., & Camargo, E. B. (2005). Técnica dietética: Seleção e preparo de alimentos - Manual de laboratório. Atheneu.
Brasil (2001a). Medida Provisória nº 2.178-36, de 24 de agosto de 2001. Dispõe sobre o repasse de recursos financeiros do Programa Nacional de Alimentação Escolar, institui o Programa Dinheiro Direto na Escola, altera a Lei nº 9.533, de 10 de dezembro de 1997, que dispõe sobre programa de garantia de renda mínima, institui programas de apoio da União às ações dos Estados e Municípios, voltadas para o atendimento educacional, e dá outras providências. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, edição extra, 6.
Brasil (2001b). Resolução RDC n. 12 de 2 de janeiro de 2001 da Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Dispõe sobre o regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. Diário Oficial da República Federativa do Brasil.
Brasil (2003). Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. Instrução Normativa nº 62 de 26 de agosto de 2003. Oficializar os métodos analíticos oficiais para análises microbiológicas para controle de produtos de origem animal e água. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Seção I.
Brasil (2009). Lei nº 11.947, de 16 de junho de 2009. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar e do Programa Dinheiro Direto na Escola aos alunos da educação básica; altera as Leis nos 10.880, de 9 de junho de 2004, 11.273, de 6 de fevereiro de 2006, 11.507, de 20 de julho de 2007; revoga dispositivos da Medida Provisória no 2.178-36, de 24 de agosto de 2001, e a Lei no 8.913, de 12 de julho de 1994; e dá outras providências. Diário Oficial da República Federativa do Brasil.
Brasil (2020). Resolução nº 6, de 8 de maio de 2020. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar aos alunos da educação básica no âmbito do Programa Nacional de Alimentação Escolar - PNAE. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Seção I.
Carneiro, A. B. M., & Mendonça, A. L. (2009). Doce de banana, sem açúcar e com aproveitamento da casca. Estudos, 36(4), 875-883. https://doi.org/10.18224/est.v36i4.1137
Castro, T. M. N., Zamboni, P. V., Dovadoni, S., Cunha Neto, A., & Rodrigues, L. J. (2015). Parâmetros de qualidade de polpas de frutas congeladas. Revista do Instituto Adolfo Lutz, 74(4), 426-436.
Dutcosky, S. D. (2013). Análise sensorial de alimentos (4th ed.). Champagnat.
Fibrianto, K., Anggara, M., & Wulandari, E. S. (2020). The effect of sucrose and citric acid concentration of Candi banana peels jam on physico-chemical and sensory characteristics. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 475(1), 012018. https://doi.org/10.1088/1755-1315/475/1/012018
Folegatti, M. I. S., & Matsuura, F. C. A. U. (2004). Processamento. In Borges, A. L., & Souza, L. S. (Eds.), O cultivo da bananeira (p. 279). Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) (2020). Banana Market Review. February 2020 Snapshot. FAO. Retrieved from http://www.fao.org/3/ca9212en/ca9212en.pdf
Gonçalves, C. A. A., Silva, W. J., Balduino, D., Almeida, J., & Borges, M. (2010). Aceitabilidade e intenção de compra de doce de banana em massa adicionado de amendoim. Enciclopédia Biosfera, Centro Científico Conhecer, 6(10), 1-5.
Instituto Adolfo Lutz (2008). Métodos químicos e físicos para análise de alimentos. IMESP.
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE) (2024). Produção Agrícola Municipal. IBGE. Retrieved from https://www.ibge.gov.br/estatisticas/economicas/agricultura-e-pecuaria/9201-levantamento-sistematico-da-producao-agricola.html?=&t=resultados
Jesus, S. C., Matsuura, F. C. A. U., Folegatti, M. I. S., & Cardoso, R. L. (2005). Avaliação de banana-passa obtida de frutos de diferentes genótipos de bananeira. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 40(6), 573-579. https://doi.org/10.1590/S0100-204X2005000600007
Moreira, L. N. (2016). Técnica dietética. SESES.
Morris, W. C. (2006). Low or no sugar in jams, jellies and preserves. Agricultural Extension Service, 1-3.
Oliveira, S. R., Araújo, J. L., Andrade, R. O., Figueiredo, C. F. V., Oliveira, F. F. D., Nascimento, R. R. A., Formiga, A. C. S., Medeiros, R. L. B., & Sousa, F. Q. (2021). Produtividade e crescimento de banana ‘Nanica’ em função de doses de nitrogênio e esterco bovino. Pesquisa Agropecuária Pernambucana, 26(1), e2301262021. https://doi.org/10.12661/pap.2021.013
Ornellas, L. H. (2006). Técnica dietética: Seleção e preparo de alimentos (8th ed.). Atheneu.
Philippi, S. T. (2014). Nutrição e técnica dietética (3rd ed.). Manole.
Ribeiro, L. R., Oliveira, L. M., Silva, S. O., Borges, A. L. (2012). Caracterização física e química de bananas produzidas em sistemas de cultivo convencional e orgânico. Revista Brasileira de Fruticultura, 34(3), 774-782. https://doi.org/10.1590/S0100-29452012000300017
Silva, M. B. L., & Ramos, A. M. (2009). Composição química, textura e aceitação de doces em massa elaborados com polpa de banana e banana integral. Revista Ceres, 56(5), 551-554.
Silva, N., Junqueira, V. C. A., Silveira, N. F. A., Taniwaki, M. H., Santos, R. F. S., Gomes, R. A. R. (2010). Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos e água. Blucher.
Souza, P. B. A., Santos, M. D. F., Carneiro, J. D. S., Pinto, V. R. A., & Carvalho, E. E. N. (2022). The effect of different sugar substitute sweeteners on sensory aspects of sweet fruit preserves: A systematic review. Journal of Food Processing and Preservation, 46(3), e16291. https://doi.org/10.1111/jfpp.16291
Spence, C. (2024). Cinnamon: The historic spice, medicinal uses, and flavour chemistry. International Journal of Gastronomy and Food Science, 35, 100858. https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2023.100858