Physicochemical evaluation of sodium hydroxide solutions for lactic acid determinations in milk
DOI:
https://doi.org/10.5327/fst.00383%20Keywords:
Dornic, NaOH, Physical Chemistry, UHTAbstract
The determination of lactic acid in milk requires an aqueous solution of sodium hydroxide with a specific concentration. The most commonly used solutions are Dornic and 0.1 M NaOH. This study aimed to evaluate the physicochemical properties of two solutions with nominally different concentrations of sodium hydroxide to determine the concentration of lactic acid in bovine milk. The samples used were whole ultrahigh temperature (UHT) milk (n = 21) and semi-skimmed UHT milk (n = 12). Lactic acid determinations were carried out with Dornic and 0.1 M NaOH solutions. The results showed significant differences (p < 0.05) in the use of Dornic versus 0.1 M NaOH solutions. Accurate determination of lactic acid is important for assessing milk quality and detecting possible alterations or adulterations. An inappropriate choice of solution can lead to erroneous results, affecting the interpretation of milk quality.
Downloads
References
American Public Health Association (APHA) (1992). Standard methods for the examination of dairy products (16th ed.). APHA.
Association of Official Analytical Chemists (AOAC). (1995). Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemists. AOAC.
Atkins, P., & Paula, J. (2014). Atkins’ Physical Chemistry (10th ed.). OUP.
Atkins, P., & Paula, J. (2018). Físico-química: fundamentos (6th ed.). LTC.
Aydogdu, T., & Mahony, J. A. O. (2023). pH, the fundamentals for milk and dairy processing: A review. Dairy, 4(3), 395-409. https://doi.org/10.3390/dairy4030026
Beggs, D. S., Jongman, E. C., Hemsworth, P. H., & Fisher, A. D. (2018). Short communication: Milking order consistency of dairy cows in large Australian herds. Journal of Dairy Science, 101(1), 603-608. https://doi.org/10.3168/jds.2017-12748
Bhupendra, R. (2022). Basic mathematics (Part-A). BFC Publications.
Brasil (1981). Ministério da Agricultura. Métodos analíticos oficiais para controle de produtos de origem animal e seus ingredientes. II – Métodos físicos e químicos. LANARA.
Brasil (1996). Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Portaria nº 146 de 7 de março de 1996. Regulamentos Técnicos de Identidade e Qualidade dos Produtos Lácteos. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento.
Brasil (2006). Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa nº 68 de 12 dezembro de 2006. Métodos analíticos oficiais físico-químicos para controle de leite e produtos lácteos. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento.
Brasil (2011). Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Guia de validação e controle de qualidade analítica: fármacos em produtos para alimentação e medicamentos veterinários. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento.
Brasil (2013). Ministério da Educação. Universidade Federal Rural de Pernambuco. Colégio Agrícola Dom Agostinho Ikas (CODAI). Produção alimentícia – análises físico-químicas dos alimentos. Ministério da Educação; CODAI.
Brasil (2014). Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Manual de validação, verificação/confirmação de desempenho, estimativa da incerteza de medição e controle de qualidade intralaboratorial. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento.
Brasil (2018). Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução normativa nº 76 de 26 de novembro de 2018. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento.
Brasil (2022). Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Métodos Oficiais para Análise de Produtos de Origem Animal. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento.
Fabro, M. A., Milanesio, H. V., Robert, L. M., Speranza, J. L., Murphy, M., Rodríguez, G., & Castañeda, R. (2006). Technical note: Determination of acidity in whole raw milk: Comparison of results obtained by two different analytical methods. Journal of Dairy Science, 89(3), 859-861.
Gondim, C. S., Palhares, M. P., Santos, P. P. B., Sousa, R. C., Junqueira, R. G., & Souza, S. V. C. (2021). Detection of acid neutralizers in fraudulent milk: Full validation of a classical qualitative method. Química Nova, 44(5), 625-635. https://doi.org/10.21577/0100-4042.20170703
Huang, W., Fan, D., Li, W., Meng, Y., & Liu, T. C. (2022). Rapid evaluation of milk acidity and identification of milk adulteration by Raman spectroscopy combined with chemometrics analysis. Vibrational Spectroscopy, 123, 103440. https://doi.org/10.1016/j.vibspec.2022.103440
Instituto Adolfo Lutz (IAL). (2008). Métodos físico-químicos para análise de alimentos. Instituto Adolfo Lutz.
Karlsson, M. A., Lundh, Å., Innings, F., Höjer, A., Wikström, M., & Langton, M. (2019). The effect of calcium, citrate, and urea on the stability of ultra-high temperature treated milk: A full factorial designed study. Foods, 8(4), 418. https://doi.org/10.3390%2Ffoods8090418
Montgomery, D. C. (2020). Design and analysis of experiments (10th ed.). Wiley.
Moore, W. J. (1976). Físico-química (2 v.). Edgard Blucher.
Perez, M. A. F. (2010). Validação de métodos analíticos: Como fazer? Por que ela é importante? Boletim de Tecnologia e Desenvolvimento de Embalagens, 22(3), 1-9.
Santoso, K. A. (2020). The effects of milk age on the titratable acidity of raw milk. International Journal of Science and Research, 9(7), 1041-1049. https://doi.org/10.21275/SR20709091753
Skoog, D. A., West, D. M., Holler, F. J., & Crouch, S. R. (2024). Fundamentos de química analítica (10th ed.). Cengage.
Slyke, L. L. V., & Bosworth, A. W. (1914). The cause of acidity of fresh milk of cows and a method for the determination of acidity. Journal of Biological Chemistry, 19(1), 73-76. https://doi.org/10.1016/S0021-9258(18)88321-1
Sociedade Brasileira de Metrologia (SBM) (2022). Escola Nacional de Tecnologia Industrial Básica. Validação de métodos de ensaio. SBM.
Wang, Y., Ding, W., Kou, L., Li, L., Wang, C., & Jurick, W. M. (2015). A non-destructive method to assess freshness of raw bovine milk using FT-NIR spectroscopy. Journal of Food Science and Technology, 52(8), 5305-5310. https://doi.org/10.1007/s13197-014-1574-5